Ana içeriğe atla

BİR RÖPORTAJ: THE RIALTO BURNS


Son dönemde Liverpool'dan çıkan en etkileyici gruplardan "The Rialto Burns" ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik...Özellikle "While You Sleep" şarkısı ile dikkatleri üzerine çeken gruptan daha evvel bu sayfalarda bahsetmiştik..

Sorularımızı içtenlikle cevaplayan grup üyelerine bir kez daha teşekkür ederek, kendilerini yakından tanımaya başlayalım: (click here, to read the interview in English)

1. Kısaca bir araya gelme hikayenizi anlatır mısınız?

Al ve Pottsy birlikte başka bir grupta çalıyorlardı ancak ekipleri dağıldı..Ancak kendileri Liverpool merkezli bir grup kurma düşüncesiyle şarkı sözleri yazmaya devam ettiler..Coggy ise Liverpool'lu ve bir reklam aracılığıyla Adam ile tanışmış..Uzun bir süre, davul için bilgisayar kullanan, 4 kişilik bir gruptuk ve bir davulcu almayı hep düşündük..Ve nihayet Shaun davulcu olarak grubumuza katıldı...

2. Grubun ismi ilgi çekici...Nerden geliyor?

İsmin kaynağı 1981 tarihli bir gazete manşeti...O tarihhlerde Liverpool'daki "Toxteth" ayaklanmaları sırasında Rialto tiyatrosu yakılmıştı ve manşet "Rialto Yanıkları" (The Rialto Burns) olarak atılmıştı...Biz de, her ne kadar tipik bir Liverpool grubu olmasak da, Liverpool geçmişi ile ilgili bir isim olacağından grup adı olarak bize uygun olacağını hissettik..

3. Debut albüm "Learning to Fight" çok başarılı..Şarkı sözlerini yazma ve kayıt süreci nasıl geçti?

Şarkı sözleri açısından albüm, aslında hepimizin bir noktada kendimizi bulduğumuz durumlardan ibaret..Herkesin, kendisini hayal kırıklığına uğrattığı bir arkadaşı vardır, ya da kendi kendine yardım etmeyeceği için ona yardım edemeyeceğimizi bildiğimiz birilerini tanımıştır..ASlında tammaı çok basit durumlar..
Learning to Fight ilk önce prova yaptığımız stüdyoda bilgisayar ortamında kaydedildi..Mixing ve mastering'ler ise lokal ananjör Darren Jones tarafından yapıldı..İlk zamanlarda, davulcumuz yokken, bilgisayar başında şarkı sözleri yazar, ritmleri kaydeder, gitar riflerini ve keyboard melodilerini oluşturur, daha sonra prova aşamasına geçerdik..Aslında yeni şarkılarımızı da benzer şekilde oluşturuyoruz..

4. Bugüne kadar hangi şehirlerde çaldınız?

Londra, Liverpool, Manchester, Leicester ve Coventry gibi şehirlerin meydanlarında ve çeşitli festivallerinde yer aldık ve almaya devam ediyoruz..

5. Peki yaptığınız müziği nasıl tanımlıyorsunuz?


Müzikte bir sürü zıtlıklar var ve diğerleri arasında farklılık yaratması için böyle de olmalı...Hafif gitar ritmleri derin vokalle örtüşürken, yuvarlanan bas tınıları yerinde duramayan davul ritmini dengeliyor..Şarkılarımız biraz karamsar gözükebilir, ancak hepsinin temelinde optimizm vardır..
Shaun'un gruba katılımı ile, sonbaharda sahnelemek üzere yeni şarkılar yazma ve kaydetme üzerine yoğunlaştık..

6. Son yıllarda sizce en etkileyici olay ne oldu?

Sanırım bizim için, kayıtlarımızın Gung-Ho Plak şirketi tarafından fark edilmesi olmuştur...Bu sayede hem İngiltere'deki bir çok dinleyiciye ulaşmayı hem de uluslararası anlamda bilinir olmayı başardık..Ve bununla gurur duyuyoruz.


7. Müzik dışında aşkla bağlandığınız bir şey var mı?

Evet, aslında Al ve Coggy özellikle Liverpool FC takımı fanatiğiler ve genel anlamda futbolla çok ilgililer..Grup dışında enerjilerinin büyük kısmını buna ayırıyorlar ! Aile, arkadaşlar ve dünyanın diğer yerlerini görmek sanırım ortak paylaştığımız ilgi alanlarımız.

8. Türkiye ya da Türk müziği hakkında bir bilginiz var mı?


İtiraf etmeliyiz ki Türk müziği hakkında çok bir şey bilmiyoruz ama tatil için vazgeçilmez bir yer olduğu kesin ! Mesela Al, geçtiğimiz sene 4 kez İçmeler'de tatil yaptı..Hatta şu anda Pottsy ailesiyle beraber Ölü Deniz'de bir otelde tatil yapıyor !
Belki bir gün İstanbul'da bir konser verir ve gerçek Türkiye'nin ne olduğunu görürüz !

9. Son olarak eklemek istediğiniz?

2011'de yayınladığımız şarkıları ve yeni çalışmalarımızı takip etmeyi ihmal etmeyin ! Hayran kitlemizi artırmak istiyoruz..Lütfen dinlediğiniz şeyi beğenirseniz bundan diğerlerini de haberdar edin ! Bizimle facebook'tan ya da twitter'dan mesajlaşın..Herkese mutlaka cevap veriyoruz !!

Teşekkürler...












Yorumlar