Ana içeriğe atla

BELLE AND SEBASTIAN İSTANBUL KONSERİ 2013


Dün akşam, bir hasret daha sona erdi...Yıllardır beklenen Glasgow'lu indie pop grubu Belle and Sebastian, nihayet dün gece, Küçükçiftlik Park sahnesinde boy gösterdi..

1996 yılında müzik yapmaya başlayan ve 17 seneye 8 albüm sığdıran grup, kısıtlı sürede tabii ki tüm dinleyenlerin istediği şarkıları çalamadı..(Dinleyiciler arasında kalabalık bir kitle "I Want the World to Stop" şarkısını isterken, ben "Waiting for the Moon to Rise" şarkısını bekledim, ama bu şarkıları dinleme şansımız ne yazık ki olmadı)


26 Ağustos'ta B-Side ve remiks şarkılarının bulunduğu ikinci derleme albümü "The Third Eye Centre"ı piyasaya sürecek olan Belle and Sebastian'ın dün akşamki konserinde, öncelikle sahneyi Gürcan Ersoy aldı.


Saat 19.30 gibi sahneye çıkan Gürcan Ersoy, "Ben ve Benim Gibi Çocukların Hakkında" albümünden şarkılar seslendirdi..45 dakika kadar sahnede kalan Ersoy, kendi şarkılarının yanı sıra R.E:M'den Barış Manço'ya uzanan bir yelpazede cover'lar çalarak kitleye hareket kazandırmayı başardı..



Gürcan Ersoy'dan sonra sahne alan isim ise, henüz çok yeni bir grup olmasına rağmen adından sıkça söz ettiren The Away Days oldu...


Bu yıl içerisinde SXSW'da sahne alan, Avrupa ve özellikle İngiliz medyasında adından söz ettiren The Away Days, 2012 tarihli debut EP "How Did It All Star" dan şarkılar seslendirdi..


Etkinlik programında Belle and Sebastian öncesinde, The Pixies'in Where is my Mind düzenlemesi "Aklım Nerde" ile dikkatleri çeken "Biz" grubunun sahne alacağı da ilan edilmesine rağmen, grup bir gün önce organizasyonda yer almayacaklarını belirtti...Aksilik neydi tam olarak bilmiyorum ama canlı olarak izlemek istediğim yerli gruplardan birisiydi, ve umarım kısa süre içerisinde başka bir etkinlikte kendilerini izleme fırsatı yakalarız..

Saat 22.10'u gösterdiğinde, artık beklenen an gelmişti..Stuart Murdoch ve ekibi sahneye çıktığında, seyirci duyulan özlemin büyüklüğünü alkışlarla kendilerine gösteriyordu..


Belle and Sebastian 1,5 saat kadar sahnede kaldı..Ve beklenilenin aksine, melankolik/depresif bir hava yerine, bol hareketli ve eğlenceli bir atmosfer oluşturdu...Üyelerin keyfi yerindeydi ve bu her hallerinden belli oluyordu...Konserin ortalarında seyircilerin arasından seçtikleri bir kızla, Murdoch'un dansı görülmeye değerdi:




"The Boy With the Arap Strap" çaldığında ise, sahne tam bir şenlik yerine dönüştü...Sahneye çıkan izleyiciler dans ederlerken, grup aralarında şarkıyı söylemeye ve onlarla dans etmeye devam etti:




Bu yıl konserlerin alışıldık tezahüratı "Her yer Taksim, her yer direniş" ve "bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları atıldığındaysa, vokal Murdoch olanlardan bilgisi olduğunu belirterek dinleyicilere şu sözleriyle destek oldu: "kesinlikle siz haklıydınız"


Konser sona erdiğinde sahne arkasına geçip, grup üyeleri ile tanışma şansım oldu..Stuart Murdoch ile kısa süren sohbetimizde, İstanbul'daki "enerji" yi çok sevdiğini, ve bir daha çalmak için sabırsızlandığını söyledi...


Özetlemek gerekirse, beklediğimden çok daha coşkulu geçen, keyifli bir canlı performansdı...Umarım Belle and Sebastian'ı tekrar izlemek için bir 17 yıl daha beklemek zorunda kalmayız...





Yorumlar