Ana içeriğe atla

"YENİ ALBÜMDEN ŞARKILARI İLK KEZ BABYLON'DA ÇALACAĞIZ" / KID FRANCESCOLI RÖPORTAJI


(Click here to read this interview in English)

Mathieu Hocine'in elektronik pop projesi Kid Francescoli, bu cuma akşamı İstanbul'daki ilk performansını Babylon'da gerçekleştirecek! 

Gerçek bir aşk hikayesinin tatlı meyvesi olarak düşen son albümleri "With Julia" yı henüz dinlemelere doyamamışken; Hocine  bir de yeni albüm müjdesi verdi, üstelik bu albümden şarkıları da ilk kez Babylon sahnesinde çalacaklar! Yeni albümden dün paylaşılan ilk single "The Player" da röportajın sonunda, dinlemenizi bekliyor.

Cuma akşamı görüşmek üzere!

"Kid Francescoli" adı nereden geliyor?

90'larda Marsilya'da oynayan futbolcu Enzo Francescoli'den geliyor. O zamanlar bir çok iyi oyuncu vardı, ama onun yeri bambaşkadır. Sahadaki hareketleri ve top sürmedeki yetenekleri açısından benim için gerçek bir sanatçıydı.

İlk albümünüzün üzerinden 10 yıldan fazla süre geçti. Bu süreçte müziğiniz ve siz nasıl değiştiniz sence?

İlk albüm kayıtları esnasında temel olarak sadece CD'ler aracılığıyla indie rock ve trip-hop dinliyordum. Sonrasında internet aracılığıyla dev müzik kaynakları hayatımıza girdi ve ben de kulaklarımı olabildiği kadar fazla kaynağa açmaya çalıştım.

Bir sanatçı olarak Marsilya'da yaşamanın avantaj ve dezavantajları neler?

Yaşamak için güzel bir şehir, denizimiz, çoğu zaman mavi bir gökyüzümüz var. Bunlar oldukça ilham verici. Ayrıca çok pahalı bir yer olmadığı için şehir merkezindeki bir stüdyoda rahatlıkla çalışabiliyoruz, ki bu paha biçilemez.

Öte yandan müzik fırsatları Londra ya da New York gibi şehirlere göre çok az ama son 5 yılda o konuda da geliştik, bu nedenle şikayet edemeyeceğim.


Son albüm "With Julia" bence şaheser. Tüm şarkılar oldukça etkileyici. Minimal elektronik melodilerle, dinleyicilerde karşı konulamaz bir dans etme isteği uyandırıyorlar. Bildiğim kadarıyla tüm şarkılar, gerçek bir aşk hikayesinin soundtrack'i aslında. Biraz bahseder misin?

Teşekkür ederim. Julia ile bir kaç sene evvel New York'ta, heyecan verici bir yaz mevsiminde tanıştım. Birlikte müzik yapmaya başladık, sonra beraber olduk, sonra da ayrıldık ve birbirimizi görmeyi kestik. Fakat birlikte çalışmaya başladığımız ve yarım kalan şarkılarımız vardı, kayıtları tamamlamak ve bu albümü yayınlamak için müzik aracılığıyla tekrar bir araya geldik.

Yeni albüm planları var mı?

Evet, Mart ayında yayımlayacağımız yeni albümümüz "Play Me Again"i henüz tamamladık. Babylon'da ilk kez bu albümden şarkılar çalacağız, bu nedenle çok heyecanlıyız!

Biraz da şarkı sözlerini yazma sürecinden bahseder misin? Neler sana ilham veriyor?

Kişisel hayatlarımız, hissettiklerimiz, anlık yaşadıklarımız..Julia ile hayat ve insanlar konusunda konuşup tartışarak çok zaman geçirdik, şarkı sözleri de bunların sonucu aslında. Bir Amerikalı olarak onun İngilizcesi oldukça akıcı ve şiirsel, bu albümdeki şarkı sözlerinin çoğunu da o yazdı. Şarkı yazmak hislerini özgürleştirmek için harika bir yol.

20 Ocak'ta Babylon'da sahne alacaksınız. Bu İstanbul'daki ilk konseriniz, neler hissediyorsun?

Bir kaç sene evvel İstanbul'u ziyaret etmiştim ve şehir hakkında çok iyi hislerim oldu, geceleri çok havalı ve ilgi çekici. Umarım bu şehirde bir gün çalarım diye düşünüyordum, bu yüzden gerçekten sabırsızlanıyorum!


Son terör saldırıları nedeniyle, insanlar dünyanın hiçbir yerinde kendilerini güvende hissedemiyorlar. Müzik bizi aşk ve sevgiyle bir araya getirebilecek en iyi yollardan biri gibi, ne dersin?

Evet, eğer yapabilecek küçücük bir şeyimiz varsa, o da müzik yapmaya devam etmektir. Belki çok büyük bir şey değil ama müzik seni başka diyarlara götürme kapasitesine sahiptir ve bunu becerebiliyorsak, kesinlikle çalmaya devam etmeliyiz.

Sahnedeyken özellikle çalmaktan zevk aldığınız bir şarkı var mı?

İnsanların gözlerinde mutluluk ve duyguyu görmek hoşuma gidiyor. Bu beni gururlu ve mutlu hissettiriyor, o yüzden daha popüler olan şarkılarımızdan "blow up" ve "prince vince" diyebilirim.

Siz bu aralar kimleri dinliyorsunuz peki?

frank ocean, cléa vincent, soft hair, the weekend ve justice.

Yakın gelecek için planlarınız neler?.

Mart ayında albümü yayınlamak ve olabildiğince uzakları kapsayacak bir tura çıkmak.

Aşağıdaki cümleleri nasıl tamamlarsın?

- Müziksiz bir dünya, çok zor olurdu.

- Müzisyen olmasaydım, yalnız kalırdım.

- Yeni bir grup kursaydım, adı The Francescolis olurdu.

- Bazen kendimi sahne üzerinde şarkı söylerken buluyorum :)

- Neşelenmek için çok yemek yerim.

Cevaplar için çok teşekkürler, son olarak Türkiye'deki dinleyicileriniz için eklemek istediğin bir şey var mı?

Sizi görmek için sabırsızlanıyorum!






Yorumlar