Ana içeriğe atla

BİR RÖPORTAJ: KOVACS

(click here to read in English)

Hollandalı müzisyen Sharon Kovacs, Türkiye'de oldukça sevilen bir isim. Konserlerinin biletleri günler öncesinde tükeniyor, Spotify'a baktığımızdan en çok İstanbul, Ankara ve İzmir'den dinleniyor.

Korona virüs nedeniyle hayat durmasaydı kendisini 21 Mayıs'ta bir kez daha, bu kez Zorlu PSM'nin ana sahnesinde dinleme fırsatı yakalayacaktık.

Kovacs ile geçtiğimiz Çarşamba günü Skype aracılığıyla konuştuk. Karantina günleri ve gelecek planları hakkında kısa bir sohbet gerçekleştirdik.

Keyifli okumalar!

Her şeyden önce, içinde bulunduğumuz çılgın durumla ilgili sormak istiyorum. Karantina günlerin nasıl geçiyor?

Evet, günlerim oldukça boş geçiyor. Bildiğin gibi seyahat etmek yok, sürekli evdeyim. Şu aralar biraz sıkıcı olmaya başladı.

Evde olmaya alışabildin mi?

Evet sayılır. Dünyayı gezmeyi ve konser vermeyi çok seviyorum ama şu anda mümkün olmuyor maalesef.

Eindhoven'da yaşıyorsun değil mi? Bir sanatçı olarak orada yaşamanın artı ve eksileri neler?

Bilemiyorum. Çok güçlü bir sosyal yapımız var. Aslında müzisyen olarak burada yaşamak daha kolay çünkü bir çok destek ve fondan faydalanıyoruz. Ama küçük bir yer tabii, performans sergileyebileceğin mekan sayısı fazla değil. Bazen sıkıcı olabiliyor ama yine de güzel. Şehirde hava limanı var ve buradan uçmak diğer yerlere göre daha ucuz, bu da bir artı tabii.

Spotify'da en çok dinlendiğin şehirlere baktığımızda İstanbul'un ilk sırada olduğunu görüyoruz. Ankara ve İzmir de ilk beşte yer alıyor. Bu konuda ne söylemek istersin, sence Türkiye'de bu kadar sevilmenin nedeni ne olabilir?

Bence Türk müziği gibi, benim yaptığım müzik de çok duygusal. Ayrıca enstrüman olarak da, Türk insanının sevebileceği şeyler kullanıyorum sanıyorum. Bazı şarkılarımda Türk gitarı (saz) var mesela. Tam olarak bunun nedenini bilmiyorum ama tabii ki hoşuma gidiyor.

Salgın olmasaydı 21 Mayıs'ta seni bir kez daha İstanbul'da, Zorlu PSM'de izleme fırsatımız olacaktı. Bu konser için yeni tarih belirleyebildiniz mi?

Muhtemelen seneye olur çünkü o konser bir festivalin parçasıydı. Ama umarım daha erken gelme şansım olur, şu anda planladığımız bir durum yok. Yeni tarihler üzerinde çalışıyoruz.

İstanbul'da bir kaç kez konser verdin. Türk müziği hakkında bildiğin bir şey var mı?

Evet, hatta Türkçe şarkılardan oluşan bir playlistim bile var! Oradaki son konserimde Ufuk Beydemir'le çaldık. Sanıyorum o da rock müzik yapıyor. Barış Manço ve Cem Karaca dinlemeyi seviyorum.

Peki genel olarak dinlediğin isimler kim?

Eski şarkıları dinliyorum. Patti Smith, Ella Fitzgerald gibi. Aynı zamanda Benjamin Clementine'ı seviyorum. Şu anda yeni albümümde yer alacak şarkıları yazma sürecinde olduğum için fazla dikkatimi dağıtmak istemiyorum. 

İlk albümden 3 yıl sonda, 2018'den Cheap Smell albümünü yayınladın. Arada geçen sürede müzikal olarak ne değişti sence?

İkinci albümümde müzikal olarak yeni bir şey denemek istedim. Olduğum yerden uzaklaşmayı amaçladım. Ve şimdi yazdığım yeni albüm için, daha rahat hissediyorum. Daha derine inmek istiyorum ve sanıyorum çok kişisel bir albüm olacak.

Sanırım daha "izole" olacak :)

Evet kesinlikle.

Müzik dışında tutkuyla bağlandığın bir şey var mı?

Bahçeyle uğraşmayı seviyorum.

Bitkileri sever misin?

Evet, çiçekler, ağaçlar ve sebzeler beni mutlu ediyor.

Peki yakın gelecek için planların neler?

Açıkçası hiç bilmiyorum. Şu an geleceği görmek çok zor. Yeni şarkılar yazmaya devam ediyorum. Dünya normale döndüğünde - muhtemelen önümüzdeki sene- yeni albümümü çıkarmayı hedefliyorum.

Evet bence de önümüzdeki seneye kadar beklememiz gerekecek.

Son olarak eğlenceli bir oyun oynamak istiyorum. Sana bazı kelimeler söyleyeceğim ve duyduğunda aklına gelen ilk şeyi söylemeni isteyeceğim.

Tamamdır.

Müzik Eğlence
Renk Mavi
Evlilik Hayır
Hayvan Köpek
Kitap Hayvan Çifliği
Arkadaşlık İhtiyacımız
Film Lankin
Yiyecek Patates kızartması
Politika Kalsın
Aşk         Sınırlar

Çok teşekkürler. Seninle sohbet etmek her zaman büyük bir zevk.

Zaman ayırdığın için ben teşekkür ederim, ve iyi şanslar!

Yorumlar