Ana içeriğe atla

MÜZİK TARİHİNİN FUTBOLLA İLGİLİ EN İYİ 10 ŞARKISI


Malumunuz şu sıralar gündem futbol. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 24 takım UEFA'nın düzenlediği ve Fransa'da gerçekleşen Avrupa Şampiyonası'nda mücadele ediyor. Turnuva 10 temmuz tarihine kadar sürecek.

Hal böyle olunca, buyrunuz müzik tarihinde futbol hakkında yapılmış en güzel 10 şarkıya hep birlikte göz atalım:

1. God's Footballer / Billy Bragg

Billy Bragg'ın 1991 tarihli "Don't Try This at Home" albümünde yer alan şarkı, kariyerini Wolves kulübünde tamamlayan İngiliz futbolcu Peter Knowles için yazılmıştı. Knowles, 1970 senesinde Yehova Şahitleri'ne katılmak için gönüllü olarak futbol kariyerini noktaladı.


2. World in Motion / New Order

İngiliz efsane New Order'ın 1990 yılındaki FIFA Dünya Kupası'nda mücadele eden İngiliz milli takımı için söylediği şarkıda, gruba John Barnes gibi milli takımdan bir çok futbolcunun yanısıra, komedyen Keith Allen da eşlik ediyor.


3. Munich Air Disaster 1958 / Morrissey

Sene 1958. Manchester United takımı, Avrupa Kupası için Yugoslavya'da (şimdiki Sırbistan) karşı karşıya geldiği Red Star Belgrade maçından dönüyor. British European Airways'e ait 609 numaralı uçak, yakıt ikmali için Münih'e iniyor. Uçak yakıt aldıktan sonra, pistten üçüncü kalkış denemesinde kaza geçirerek sol kanadını kırıyor. Oyuncularla birlikte gazetecilerin de bulunduğu 44 kişilik ekipten 23 kişi hayatını kaybediyor. 

Sonrasını, hisli sesiyle Morrissey'den dinleyelim:


4. Goal, Goal, Goal / James:

1994 yılında ABD'nin ev sahipliği yaptığı Fifa Dünya Kupası için hazırlanan "Gloryland" albümünde İngiliz grup James'in de bir şarkısı yer alıyor: Goal, Gaal, Goal


5. South Yorkshire Mass Murderer / Manic Street Preachers

Sene 1989. 
Yer Hillsborough Stadyumu.
Sheffield Wednesday ve Liverpool takımı karşılaşıyorlar. Lepping Lane tribünü, maç başlamış olmasına rağmen stadyuma giremeyen Liverpool'lu taraftarların kapıya hücum etmesine tanık oluyor. Polis, kapıdaki taraftarların ezilmesini engellemek amacıyla turnikesi olmayan girişleri de açınca, hızla Lepping Lane'e giriş yapan taraftarlar nedeniyle, daha önce tribüne giren ve öne doğru baskı yiyen taraftarlar balkondan düşmeye başlıyor. Hakem durumu fark edene kadar maç oynanmaya devam ediyor. Bu vahim olayda tam 96 Liverpool taraftarı hayatını kaybediyor.

Faciadan sonra yapılan soruşturmada polisin ilk müdahalesinin duruma yol açtığı tespit edildi. Soruşturmayı yapan savcının adını taşıyan "Taylor Raporu" ile  İngiltere'de saha ile tribünler arasındaki bariyerlerin kaldırılması ve tribünlere oturma gruplarının yerleştirilmesi  uygulamaya konuldu.


6. We're on the Ball / Art & Dec

İngiliz milli takımının 2002 Fifa Dünya Kupası için kullandığı resmi şarkı aynı zamanda 1997 senesinde müzikal kariyerlerini noktalayan İngiliz pop ikilisi Art & Dec'in de bu özel proje nedeniyle bir araya gelmesine yol açmıştı.


7. Eat my Goal / Collapsed Lung

İngiliz hip hop grubu Collapsed Lung'ın İngiltere'deki Euro 96 futbol şampiyonası sırasında popüler olan şarkısı. O dönem Coca Cola'nın "Eat Football, Sleep Football, Drink Coca Cola" reklam kampanyasında da kullanılmıştı.


8. Football Crazy / Robin Hall & Jimmy MacGregor

Futbol hakkında yazılan en eski şarkılardan biri olduğuna inanılıyor.  James Curran tarafından 1900 yılında yazılan şarkı özellikle 1960'lı yıllarda oldukça popüler olmuş.


9. We're in This Together / Simply Red

Simply Red'in 1995 tarihli Life albümünde yer alan şarkı Euro 96'nın resmi tema müziği olarak seçilmişti.


10. El Rock Del Mundial / Los Ramblers

Şili müzik tarihinin en çok satan single'ı "El Rock Del Mundial" 1962 senesi Dünya Kupası'nın resmi tema müziğiydi.








Yorumlar