Ana içeriğe atla

İZLANDA'DAN YÜKSELEN SESLER: ÓLÖF ARNALDS RÖPORTAJI


İzlanda, yetiştirdiği büyülü seslerle kalplerimize dokunmaya devam ediyor. Björk, Stórsveit Nix Noltes, Mugison, Slowblow ve Skúli Sverrisson gibi isimlerle bir çok işbirliğine imza atan müzisyen Ólöf Arnalds, 6 Nisan akşamı Babylon sahnesinde berrak sesiyle, baharı huzurla karşılamamızı sağlayacak. (click here to read this article in English)

Ólöf ile İstanbul konseri öncesi, müzikal kariyeri ve gelecek planları hakkında konuştuk.

2000'li yılların başından beri İzlanda'da müzik yaptığını biliyoruz. Solo kariyerine başlamadan önce 5 yıl boyunca da Mum'un turne ekibindeydin. Bu hikaye nasıl başladı?

Çocuk yaşlarda keman çalmayı ve klasik müzik söylemeyi öğrendim. Gençlik yıllarımda kendime gitar çalmayı ve şarkı sözü yazmayı öğrettim. Ama kendi kendi şarkılarımla ortaya çıkmak için çok utangaçtım.

İzlanda'yı çok seviyoruz çünkü Björk, Mum, Bang Gang ve Sigur Ros gibi çok iyi isimlerin çıkış noktası. Orada müzik yapmak nasıl bir his?

Başka hiç bir yerde müzik yapmadım, burada "evde" hissediyorum. İzlanda'daki müzik camiası oldukça yakın ve arkadaş canlısı, herkes birbirine olabildiğinde yardımcı oluyor ki bu harika bir şey. Doğanın dramatik etkisi burada yaşayan herkesi doğrudan etkiliyor. Muhtemelen farklı bir yerde müzik yapıp kaydetmek bana iyi gelecektir.Belki de Türkiye'de bir kaç şarkı kaydetmeliyim.

Bu arada, İstanbul'da oldukça tanınan Ólafur Arnalds'la kuzensiniz. Nasıl bir ilişkiniz var, sık görüşüyor musunuz ya da müzikal bir işbirliğiniz oldu mu hiç?

Ólafur ve ben sıkı bağlara sahip büyük bir ailenin üyesiyiz. Babalarımız kardeşti ve onun babası bana da babam kadar yakındı. Profesyonel müzik anlamında bugüne kadar hiç işbirliğimiz olmadı. Ama aile toplantılarında popüler şarkıları hep birlikte çalıp söyleriz.

Şarkı sözlerini yazma sürecinden bahsedebilir misin?

Yazdığım şarkı ile aklımda güçlü bir bağ kuran ve Bir duyguyu, hatırayı ya da hayali anlatabilecek kelimeler araştırıyorum. Kelimeleri bulduktan sonra, kelimelerin kendileri, sesler ve ikisinin birbirine uyumu kendiliğinden gelişip tamamlanır, aslında bulmaca çözmek gibi bir şey.

Müziğinde ve vokal tarzında  eşsiz bir melankoli var, özel hayatında da böyle biri misindir?

Çok duygusal ve kendine dönük biriyimdir. Belki de melankolik de sayılabilirim, bilemiyorum..


Son albüm "Palme" 2014 yılında yayımlanmıştı. Yeni şarkılardan haber var mı?

Şu anda yeni şarkılar hazırlıyorum. Yavaşça bu şarkıların beni nereye götüreceği konusunda ben de meraklıyım..

Canlı performanslarında özellikle çalmayı sevdiğin bir şarkı var mı?

“Innundir Skinni” şarkısını çalmayı seviyorum çünkü dinleyenleri içine çekmeyi başaran basit bir melodisi var..

6 Nisan'da Babylon sahnesinde olacaksınız. Daha önce İstanbul'da çalmıştınız, şehri gezme fırsatınız olmuş muydu? Hiç hatıranız var mı?

Evet, çok güzel ve samimi bir konser olduğunu hatırlıyorum. Ayrıca aynı akşam bölgede elektrik kesintisi olduğunu da hatırlıyorum. Orada olduğum bir kaç günde genç ve yaratıcı insanlarla uzun sohbetler etme fırsatı yakaladım.

Müzik dışında tutkulu olduğunuz bir şey var mı?

Doğa, mimari ve şiir.

Yakın gelecek için ajandanda neler var?

Daha fazla müzik yazmak, sanatçı olarak müzikal kelime dağarcığımı genişletmek ve yeni fikirler üretip geliştirmek için notaları bir araç olarak keşfetmeye devam etmek.


Sence son yılların en etkileyici olayı neydi?

Müzikal açıdan, uzun süredir birlikte çalıştığımız Skúli Sverrisson tarafından yazılan ve İzlanda Senfoni Orkestrası ile birlikte söylediğim şarkı diyebilirim.

Gerçekleşmesini istediğin en büyük hayalin nedir?

Sayfiye bir yerde; ateşle ısıtılan ve deniz suyuyla dolu sıcak bir banyosu olan kulübe inşa etmek.

Aşağıdaki kelimeleri ilk duyduğunda aklına gelenleri söyler misin?

Aşk: Var
Nefret: Korkudur.
Barış: Mümkündür.
Müzik: Her yerdedir.
Renk: Işık
Aile: Akşam Yemeği
Evlilik: Koşulsuz Birliktelik
Sex: Hayat
Yemek: Aşk
İçki: Su ve Şarap
Sinema: Vizyon Açıcı

Cevapların için çok teşekkürler. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

İstanbul'a tekrar gelmek için çok heyecanlıyım! Davet edildiğim için gururluyum ve umarım ziyaretim harika bir müzik gecesi ve birliktelikle son bulur.


Yorumlar