Ana içeriğe atla

KERİM ÇAPLI PROJECT - KAYIP


Kerim Çaplı hiçbir zaman hak ettiği yerde olamadı. Kendisi bunu ne kadar dert ederdi bilemeyiz tabii ama eğer hayatta olsaydı bizlere harika şarkılar hediye edeceğinden şüphe yok. Zira Türkiye'nin müzikal tarihinde böylesine yetenekli bir müzisyene rast gelmek, tabii ki pek de mümkün olmuyor.

Kerim Çaplı ismini ilk kez duyanlar için kısa bir özet geçelim: Kendisi müzisyen bir baba ve opera sanatçısı bir annenin oğlu. 6 yaşındayken Amerika'ya taşınıyor ve küçük yaşlarda müzikle ilgilenmeye başlıyor. Çaplı Amerika'da geçirdiği yıllarda davul çalıyor, şarkı yazıyor, şarkı söylüyor, gitar çalıyor, bir çok gruba dahil oluyor, albümler yayınlıyor. Hatta o kadar başarılı oluyor ki, The Sundowners grubu ile 1967 yılında The Monkees grubunun turnesine dahil oluyorlar. (bilin bakalım bu turnede başka kim var: Jimi Hendrix!) Çaplı, Hendrix ile birlikte Woodstock'ta da bulunuyor. Hatta Hendrix'in Çaplı'dan övgülerle söz ettiği söylenir.

Amerika'da böyle bir kariyere sahipken, Çaplı ani bir kararla Türkiye'ye dönüyor. Burada MFÖ, Umay Umay, Mavi Sakal, Seyyal Taner gibi isimlerle çalışıyor Son yıllarında ise Yavuz Çetin ve Batlu Mutlugil tarafından kurulan "Blue Blues Band"de bateri çalarak, 1990'ların İstanbul'una damga vuruyorlar. Söz konusu yıllar, daha sonra "Blue" belgeseli ile perdeye yansımıştı biliyorsunuz. İşte bu belgeselde de adı geçen ama hiç yayınlanmayan kayıp bir Kerim Çaplı albümü gün yüzüne çıkmış bulundu.

O yıllarda İstanbul'da yaşayan, Jazz Stop, Mojo, Kemancı ve Hayal Kahvesi'nde Çaplı'yı canlı izleyen herkesin ondan bahsederken ne kadar heyecanlandıklarını biliyorum. İşte yıllar sonra bile adından söz edilirken bu heyecana sebep olan Kerim Çaplı'nın 1995-1996 yılları arasında Kadıköy'de Erekli-Tunç Stüdyosu'nda kaydedilen albümü "Kerim Çaplı Project: Kayıp" adı ve Arpej yapım etiketiyle nihayet yayınlandı.

Albümü buradan dinleyebilirsiniz. Bu arada bu albüm için 12 Mart Salı akşamı, Çaplı'ya vefatına kadar sahnelerde eşlik eden bir çok müzisyenin katılımıyla gerçekleşecek, bir lansman konseri de düzenleniyor. Kadıköy Dorock XL'de gerçekleşecek bu konserin biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar