Ana içeriğe atla

BİR RÖPORTAJ: MICHELLE GUREVICH (CHINAWOMAN)


(click here for English)

Bugüne kadar onu Chinawoman olarak dinledik, sevdik. Artık yoluna kendi adıyla, Michelle Gurevich olarak devam ediyor. Türk dinleyicisiyle arasında özel bir bağ var, İstanbul'u çok seviyor ve Zeki Müren dinliyor!

6 ve 7 Aralık akşamlarında Babylon'da izleyeceğimiz güzel ses Michelle Gurevich'e merak ettiklerimi sordum.

Selam Michelle. 10 yılı aşkın süredir müzikle ilgileniyorsun. Başladığın gün, şu an bulunduğun yeri hayal ediyor muydun?

Gençken annem, beni dumanaltı bir barda elimde gitarla şarkı söylerken hayal ettiğini söylerdi. Bense bunu çılgınca bulurdum çünkü müzik yapmak üzerine hiçbir ilgim yoktu. Bazen durup düşümdüğümde hala tüm bu olanları garip bulurum, ama sanırım bir çok insan hayattaki yolculuklarında aynı şekilde hissediyordur.

Artık "Chinawoman" sahne adını kullanmayacak mısın?

Bundan sonra gerçek ismim olan Michelle Gurevich olarak devam edeceğim, zaten Spotify, Itunes gibi platformlarda tüm albümlerime artık bu isimle ulaşabilirsiniz. Eski dinleyicilerimin böyle bir değişikliğe alışmasının zaman alacağının farkındayım ama Chinawoman olarak devam etmenin doğru olmayacağını hissettim. Sevdiğim bir çok sanatçı kendi isimlerini kullanıyorlar ve ismin kendisi bir hikaye anlatıyor. Öte yandan tabii ki eski şarkılarımı da çalmaya devam edeceğim.

Berlin'de yaşıyorsun değil mi? Son albümde bu şehirle ilgili "End of an Era" isimli bir şarkı var. Şarkıda anlatıldığı gibi taşınmayı mı düşünüyorsun? Bir müzisyen için Berlin'de olmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Şarkı benim değil bir arkadaşımın Berlin'den ayrılmasıyla ilgili aslında. Birlikte çok fazla vakit geçiriyorduk ve taşınması kesinlikle benim için "end of an era" oldu.

Berlin'de olmanın avantajı, büyüdüğüm yer Toronto'dan alışık olduğum gibi, kültür zenginliğinin yaşandığı uluslararası bir kent olması. Bir de Avrupa'nın diğer büyük şehirlerine göre daha ucuz diyebilirim - her ne kadar son zamanlarda bu durum hızla değişse bile.

Son albüm "New Decadence" geçtiğimiz aylarda yayımlandı. Albüm nasıl ortaya çıktı ve aldığın ilk tepkiler nasıl?

New Decadence'daki tüm şarkıları, her zamanki gibi, evde tek başıma ancak bu kez Berlin'de kaydettim. Kafamda tamamen netleşinceye kadar, her zaman uzunca bir süre bir senaryo ya da his üzerinde düşünürüm. Netleştikten sonra oturur şarkıyı yazmaya başlarım. 

Şimdiye kadar aldığım yorumlar olumlu. Yeni temalar olmakla birlikte sound olarak bir önceki albümlerime yakın olduğu için dinleyiciler için tanıdık melodiler diyebiliriz.


Bugüne kadar çok fazla yerde konser verdin. Favori mekanın neresi?

İstanbul ve Babylon kesinlikle en iyilerinden! Organizatörler tamamiyle profesyonel ve dinleyiciler duygu yüklü. Ayrıca Balkanlarda çalmayı da çok seviyorum. Hırvatistan'da küçük bir rock barda 60 kişiye çaldığımızı hatırlıyorum, favorilerimden biridir! Geçtiğimiz sene Berlin'de bir tren istasyonu içerisinde yer alan kulüpte  sold out olan iki performansımız vardı, karanlık ve samimi, harika bir showdu.

Bugünlerde kimleri dinliyorsun?

Leonard Cohen'in yeni albümünü, Lena Platonos, RY X, Lisa Alma ve Saada Bonaire dinliyorum.

6 ve 7 Aralık'ta Babylon'da olacaksın. Daha önce bir kaç kez İstanbul'da çaldın, şehre dair hatırladığın bir şey var mı?

Kaybolması keyifli olan güzel sokaklar, boğaz, kozmopolit ve çekici insanlar, meze, rakı, çay ve duygusal bir seyirci.

2013 yılındaki Gezi protestoları sonra "Kiss in Taksim Square" şarkısını yaptın. Bizim için önemli bir hediyeydi, şarkının arkasında nasıl bir ilham vardı?

Haberleri takip ediyor ve Türkiye'deki dinleyicilerimden bir çok mesaj alıyordum. Bildiğim en iyi şeyi yaparak destek olmak istedim. Böylece romantik bir perspektifle insanları bir araya getirebileceğini düşündüğüm şarkıyı yazdım.

Zeki Müren'i sevdiğini biliyoruz. Onu ilk nasıl dinledin?

İstanbul'a ilk seyahatimdi. Arkadaşlarımla akşam yemeği yiyorduk. Herkes sözleri biliyor ve tek bir ağızdan söylüyordu, tabii ki ben de müziğine aşık oldum.

Yakın gelecek için planların neler?

Şu anda bahar turuesi için hazırlanıyorum. Öte yandan yeni müzikler için zaman ayırmaya çalışıyorum ve fırsatını bulabilirsem bir ormana ya da sahile gitmeyi ve ailemi ziyaret etmeyi istiyorum.

Cevaplar için çok teşekkürler. Eklemek istediğin bir şey var mı? (Michelle bu soruya Türkçe cevap veriyor)

Bu böyle yarım kalmayacak
İkimizin de saçları ak
Öyle durup bakışacağız






Yorumlar