Ana içeriğe atla

Yazz Ahmed 30 Nisan'da İstanbul'da!

Louis Armstrong, Miles Davis, Chet Baker ve Dizzy Gillespie...

Trompet dediğimizde bir çoğumuzun aklına gelen isimler genelde bu efsaneler olur. Bu muhteşem enstrümanın geçmişi M.Ö 1480’lere kadar uzanır. İlk bulgular coğrafya olarak Mısır’ı işaret etmekle birlikte, sonrasında Yunan ve Roma topraklarına uzanan bir yolculuğu vardır trompetin.

1983 doğumlu, Bahreyn kökenli İngiliz müzisyen Yazz Ahmed’in (gerçek ismiyle Yasmeen Ahmed) trompetle tanışması ise; caz trompetçisi dedesi Terry Brown’ın yönlendirmesi ile çok erken yaşlarda başladı. Çocukluğunu Asya’nın en küçük ada ülkelerinden birinde, Bahreyn’de geçiren müzisyen, 9 yaşındayken ailesiyle birlikte Londra’ya taşındı. Arap coğrafyasının müziğine olan zengin katkısı ise ilerleyen yıllarda hiç durmadan devam etti.

Ahmed, Londra’daki Guidhall Müzik ve Drama Okulu’nda yüksek lisansını tamamladı. Bu okul, alanında dünyanın en iyi üniversitelerinden birisi sayılıyor. Hem müzik hem de sinema alanında çok önemli isimler, mezunları arasında yer alıyor. Orlando Bloom, Alison Balsom ve Michael Garrett bu isimlerden sadece bir kaçı.

Sanatçı, kendi imkanlarıyla yayımladığı ilk albümü “Finding My Way Home”u çıkardığında, takvimler 2017 yılını gösteriyordu. Bu albümün ardından Jazzwise dergisi kendisini “takibe alınması gereken kişi” olarak tanımlamakta gecikmedi. Fakat müzisyenin uluslararası anlamda ismini duyurması, altı yıl sonra gelen ikinci albümü “La Saboteuse” ile oldu. Albüm, İngiliz müzik dergisi The Wire tarafından, yılın albümü olarak adlandırıldı. Bu albümde, özellikle Radiohead cover’ı olan Bloom şarkısı oldukça beğenildi. Ahmed son albümü Polyhymania’yı ise 2019 yılında piyasaya sürdü. Kendisinin “sanat tanrıçası” olarak tanımladığı ve adını Yunan müzik, şiir ve dans ilham perisinden alan albüm, yine kendi deyimiyle "olağanüstü niteliklere sahip altı kadına (Rosa Parks, Malala Yousafzai, Ruby Bridges, Haaifa Al-Mansour, Barbara Thompson ve Suffragette direnişçileri) ve güçlü bir bağ hissettiği rol modellere adanmış altı bölümlük konsept bir albüm. Ahmed, bu albümü “kadın cesareti, kararlılığı ve yaratıcılığının bir kutlaması” olarak tanımlar.

Yazz Ahmed, son 10 yıl içerisinde İngiltere ve Avrupa’nın yanı sıra Cezayir, Bahreyn, Beyrut, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde unutulmaz performanslara imza attı. WOMAD, Love Supreme, EFG London Jazz Festival ve NYC Winter Jazz Fest gibi önemli festivallerde dinleyiciler ile buluştu. These New Puritans grubunun dünya turnesine eşlik etti; Radiohead, Lee Scratch Perry, Transglobal Underground, Arturo O'Farrill, Swing Out Sister, Joan as Police Woman ve Natacha Atlas gibi isimlerle kayıtlar yaptı; bu isimlerin bir çoğuna sahne performanslarında eşlik etti.

2020 yılında Downbeat dergisi Yazz Ahmed’i, “önümüzdeki 10 yılda cazın geleceğini şekillendirecek 25 sanatçıdan biri” olarak seçti. Müzisyen 2022 yılında, Blue Note Records tarafından ikinci Blue Note Re:imagined serisi için bir parça düzenlemesi ve kaydetmesi için görevlendirildi. Chick Corea'nın “It” adlı eserine yaptığı Türk-proggy-caz yorumunda, uzun süredir birlikte çalıştığı Tim Garland bas klarnette yer aldı.

2021 yılı sonunda Jazzwise dergisine verdiği bir röportajda, Ahmed şöyle söylüyor:

"Gurur duyduğum karma mirasımı yansıtmayı ve kucaklamayı seviyorum. Bunu müzik tarzları aracılığıyla yapıyorum; Arap müziğinin özellikleri, yani gamlar ve ritimler, ama aynı zamanda cazın özü, yani doğaçlama ve bazı caz armonileri. (….) Kimliğimin farkına varmaya başladığımda, işte o zaman bu müziğin, izlediğim bu yolun benim için çok önemli olduğunu gerçekten anladım. Bu müzik kim olduğumu tanımlamama yardımcı oldu."

Müzisyen şu aralar, bir sonraki stüdyo albümünü tamamlamakla meşgulken; bir yandan da DJ ve prodüktör Hector Plimmer ve vibrafonist Ralph Wyld ile 2019 yılında başladıkları fakat Covid nedeniyle ara vermek zorunda kaldıkları yeni bir proje üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Caz ve elektronik sesler arasında gezinen müziği ve dinleyenlerin bir kısmı tarafından “saykedelik Arap cazı” olarak da tanımlanan melankolik melodileri ile Yazz Ahmed, 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’nde, Garanti BBVA Konserleri kapsamında %100 Studio’da sahne alacak.

Senenin en unutulmayacak gecelerinden birine hazır olun.

Yorumlar