Ana içeriğe atla

BİR RÖPORTAJ: TUJAMO


(to read this interview in English, click Here)

3 sene önce müzik piyasasına girerek, Steve Aoki gibi isimlerle bir çok hit'e imza atan; tüm dünyada 150'den fazla performans sergileyerek geçtiğimiz sene DJ Mag Top 100 listesine girmeyi başaran ve yarın Berlin Lollapaaloza Festival'inde sahne alacak Tujamo ile sohbet ettik:

Selam Mathias...Almanya'yı elektronik müzik endüstrisinin beşiği olarak biliyoruz. Orada yaşayıp dj olmanın avantaj ve dezavantajları neler?

Her şeyden önce Almanya benim evim. Bildiğim bir çevrede müzik yapmanın ve prodüksiyon aşamasındaki kolaylıkların büyük avantajı var. Çalıştığım şirket de Almanya'da, bu nedenle prodüksiyon aşamasında fikir alış verişleri yaparak hızlıca sonuçlandırabiliyoruz. Mesela yeni single'ım BOOM 24 saatten kısa sürede hazırlandı, prodüksiyondan sonra şirket yönetimine gönderdim, onlar Spinnin'e iletti ve boom! Yani coğrafi durum iş akışım için büyük avantaj!

Müzikle uğraşmaya nasıl karar verdin? Hazırladığın ilk set ve performansını hatırlıyor musun?

İlk setimi hazırladığım zaman kesinlikle çok heyecanlıydı. Yanlış hatırlamıyorsam ilk performansım, evimin yakınlarında Bielefeld adında bir şehirdeydi.  O günden beri DJ'lik konusunda çok istekliyim ve ürettiğim müzik hakkında yapılan yorumları merak ediyorum. Her yeni işte heyecan devam ediyor :)

"Tujamo" adı nereden geliyor?

Eskiden bir arkadaşımla beraber müik projemiz vardı ve isimlerimizden türettiğimiz birşeydi Tujamo. Sonrasında onunla devam etmedik ama ben bu adı beğendiğim için kullanmayı sürdürdüm.

İlk single "Mombasa" yayımlanalı 5 sene oldu. O günden beri müzik anlayışındaneler değişti sence?

Aynı setup üzerinde ilerlesem de, bence prodüksiyon anlayışımda bir çok şey değişti. Aslında işin mühendislik tarafında endüstride köklü değişiklikler oldu. Ve tabii ki yıllar içerisinde soundumu da geliştirdim. Bu anlamda tarzımın diğer dj'lere göre farklılaştığını ve dinleyici ile daha bire bir hale geldiğini düşünüyorum. İnsanlar dans ettiği sürece fazla bir şeye ihtiyaç yok aslında.

Elektronik müzik dışında ilgi duyduğun tarzlar ve isimler var mı?

Tabii ki, her zaman yeni ve bilinmeyen müzikler/prodüktörler peşindeyim. Birlikte çalışmayı sevdiğim harika şarkıcılar arasında Joni Fatora, Kyan, Moko, kp, Jess Nolan, B.Mile gibi isimleri sayabilirim.


Daha önce Steve Aoki, Sneakbo ve Plastic Funk gibi isimlerle birlikte çalıştınız. Önümüzdeki dönemde benzer işbirlikleri olacak mı?

Evet, Martin Solveig'le yeni bir şey üzerinde çalışıyoruz. Bir de Diplo ile yeni bir şarkımız olacak.

Dijitalleşen yeni müzik dünyası hakkında ne düşünüyorsun?

Yeni DJ'lere büyük avantaj sağlıyor ama öte yandan tonlarca müzik var ve kalite maalesef düştü. Demek istediğim, genç prodüktörleri destekliyorum evet ama kalite kontrolünü de elden bırakmamak
gerekiyor. Son yıllarda bu konudan çok uzaklaşıldığı için, yığınla müxik arasında iyisini bulmak da
güçleşti.

Daha önce İstanbul'da da çalmıştınız. Şehir ve dinleyici hakkında ne hatırlıyorsunuz?

Harika bir dinleyici ve muhteşem bir şehir! Türkiye çok güzel bir ülke ancak Almanya ile ilişkili mevcut durumun iki toplumun iç içe geçmesinde zorluklar çıkardığını görmek üzücü, umarım tüm bunlar iyi sonuçlanır.

Yarın Lollapalooza festivalde, Perry Stage'de sahne alacaksınız. Festival hakkında ne düşünüyorsunuz, bizi nasıl bir set bekliyor?

Lollapalooza efsane bir festival ve burada çalıyor olabilmek büyük onur. Dinleyiciler için bazı değişik denemelerim olacak, çalmak için sabırsızlanıyorum!

Cevaplarınız için teşekkürler. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben teşekkür ederim! Bu arada tüm okuyucular için; DJ Mag Top 100 oylamasının hala devam ettiğini hatırlatayım, http://top100djs.com/ adresinden oy vererek destek olursanız çok sevinirim!












Yorumlar