Ana içeriğe atla

"YAPMAK İSTEDİĞİNİZ NE VARSA YAPIN VE HAYATINIZI SEVİN" BALTHAZAR RÖPORTAJI


Müzik kariyerlerinde 10 yılı deviren Belçikalı efsane indie pop/rock grubu Balthazar ile; 17 Temmuz'da gerçekleşmesi planlanan One Love Festival öncesinde yayınlanmak üzere bir röportaj yapmıştık. Sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle ülkemizde One Love da dahil birçok festival ve konser iptal oldu maalesef. Röportajı ancak paylaşma fırsatı bulabildim.

Müziğin iyileştirici gücüne inanıyor ve umudumuzu kaybetmiyoruz!


Balthazar 10 yıldan fazla süredir sahnelerde. Müzik endüstrisinde  bu kadar uzun soluklu olmak nasıl bir his?

Uzun süredir müzik endüstrisinin bir parçası olmak harika. Dinleyicilerimiz için müzik yapmaktan ve ve onların önünde çalıyor olabilmekten çok mutluyuz. 10 yıl öncesine göre çok daha fazla grup var ve bu da diğerlerinin arasından sıyrılmayı oldukça güçleştiriyor; tabii bir yandan da daha iyi müzik yapmak için de ilham veriyor.

Dünya çapında bir çok festivalde çaldınız. Sizi en son Sziget sahnesinde izledim, gerçekten harikaydı. Çalmaktan keyif aldığınız favori bir şehir ya da mekan var mı?

En iyi festivaller her zaman sıcak havada gerçekleşen ve yakınlarında yüzebileceğimiz bir yeri olanlardır. Geçen yıl Fransa'nın güneyinde böyle bir fetivalde çaldık, tüm gün nehir kenarında serinledik; kavurucu güneşin altında sahne aldık ve sonrasında tekrar nehirdeydik..

Sahnede canlı çalmayı özellikle sevdiğiniz bir şarkı var mı?

Her şarkının; çaldığımız yere ya da seyirciyle kurduğu bağa göre değişen farklı bir heyecanı var. Sadece setlist'i bile değiştirsek, bir önceki şarkıdan sonra çaldığımız her şarkı yepyeni ve taze bir anlam kazanıyor.

Yakın zaman önce Simıon Caiser, Jinte Deprez ve Maarten Devoldere'in kendi solo projelerine başladıklarını duyurdunuz. Hatta Devoldere'in yeni projesi "Warhaus", yaklaşmakta olan debut albümden "The Good Lie" isimli bir single yayınladı bile. Grup üyelerinin bu yolu tercih etmelerinin arkasında nasıl bir motivasyon var, tüm bu projeler grubun geleceğini nasıl etkileyecek?

Bu albümler üzerinde turdan dönüş yolunda ve hatta bazen turdayken bile çalışıyorduk. Bu nedenle kendi albümlerimizi yayınlama ihtiyacı doğal olarak gelişen bir süreç. Aslında bu; müzisyen olarak yapmak zorunda olduğumuz bir şeydi. Müzik bir planlama değil; yapmanız gereken şeydir. Herkesin kendi kişisel ürünlerini yaratabiliyor olması güzel bir durum; hatta bundan sonra bir araya gelerek dördüncü Balthazar albümü için çalışmak da çok daha eğlenceli olacak.


Son albümünüz "Thin Walls" geçtiğimiz sene yayınlandı, aldığınız yorumlar nasıl?

Herkesin albümü sevdiği hissine sahibiz; tabii diğer taraftan beğenmeyenler bize söylemiyor olabilir :)

Peki yeni Balthazar şarkılarını ne zaman duyabileceğiz?

2017 sonu ya da 2018 başı diyebiliriz.

Belçika müzik sahnesinden  Deus, Hooverphonic, Stromae ve Oscar and the Wolf gibi isimleri biliyoruz. Bize önerebileceğiniz başka isimler olur mu?

Evet sadece 3 harika Belçikalı grup daha var: Noemie Wolfs, Soldier's Heart ve Love Like Birds. Aslında bunlar kız arkadaşlarımzın grupları; harika kızlar harika müzik yapar :)

Sizin bu aralar dinlediğiniz kimler var?

Yeni Last Shadow Puppets albümü, yine harika.

Plaktan dinlemeyi mi yoksa dijital kanalları mı tercih ediyorsunuz?

İkisinin kombinasyonu aslında, tabii aynı anda değil. Biraz rahatlayıp evde bir albüm dinlemek istediğimizde plak; yoldaysak dijital kanalları tercih ediyoruz.

17 Temmuz'da One Love Festival sahnesinde olacaksınız. Daha önce de İstanbul'da çalmıştınız, şehri ve seyirciyi nasıl hatırlıyorsunuz? Türkçe müzik hakkında bildiğiniz bir şey var mı?

Son geldiğimizde çevreyi gezme fırsatımız olmamıştı, umuyoruz ki bu kez olacak. Önceki seferlerde dinleyiciler harikaydı, bu nedenle One Love Festival'de çalmak için sabırsızlanıyoruz. Bildiğimiz tek Türk sanatçı Hadise; ama o da yarı Belçikalı olduğu için sayılmaz sanırım.

Yeni gruplar için verebileceğiniz tavsiye ne olurdu?

En iyi tavsiye "yapmak istediğiniz ne varsa onu yapın ve hayatınızı sevin" olurdu.

Yakın gelecek için planlarınız neler?

Bu yaz bir dolu festivalde çalıyor olacağız!

Aşağıdaki kelimeleri duyduğunuzda aklınıza gelen ilk şey nedir?

Aşk - hayat
Nefret- darth vader
Müzik- hayat
Renk- her hangi bir renk, hiç olmamasından iyidir
Aile - aşk
Evlilik - henüz değil
Yemek: - iyidir
Film - mrs doubtfire
Kitap- the king of cool / will smith byografisi

Çok teşekkürler, eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hayatınızı sevin!


Yorumlar