Ana içeriğe atla

BİR RÖPORTAJ: BANG GANG


İzlandalı melodik / atmosferik pop grubu Bang Gang, İstanbul’daki ilk performansını, Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında 19 Şubat’ta Salon İKSV’de gerçekleştirecek.  Grubun esas adamı, 10 parmağında 10 marifet insan Bardi Johannsson ile, 20 yılı devirdiği müzik kariyeri, yeni projeleri ve yaklaşan İstanbul konseri hakkında konuştuk: (click here to read this article in English)

Bang Gang 20 yıllık bir grup. Çocukken avukat olmak istediğini duymuştum, müzik yapmak fikri nasıl oluştu?

Aslında hiçbir zaman sadece müzik yapmak istemedim. 23-24 yaşlarımda, İzlanda’da bir sanat okulunda moda tasarımı sınıfına kabul edildim.  Her sene sadece 8 kişi seçiliyordu, böylece hayatımı giysi tasarımına adayacak ya da bir yandan müzik yaparak diğer yandan tüm projelere kapıyı açık bırakacaktım. O zamandan beri radyo ve tv show’ları da dahil müzik ekseninde bir çok projede yer aldım.

İzlanda’nın müzik dünyası üzerindeki etkisi inanılmaz..Sigur Ros, Bjork, Mum, GusGus, Olafur Arnalds benim ilk aklıma gelen isimler.. Havasından mıdır suyundan mıdır?

İzlanda’da hepsi 200.000 kişiyiz zaten, ve müzik dışında pek de yapılacak bir şey yok.

Bir çok müzik yazarı tarafından, tarzınız “atmosferik ve hayali pop” olarak tanımlanıyor. Sen ne dersin?

Bence çok iyi tanımlama. Katılıyorum!

Son albüm “The Wolves Are Whispering” 7 yıl aradan sonra geldi. Bu arada neler yaptın?

“Best of Bang Gang” albümü yaptım, senfoni orkestrası ile konserler gerçekleştirdim, bir opera yazdım, film yayınladım, tiyatro ile ilgilendim ve Air’den tanıdığınız JB Dunckel ile “Starwalker” adında yeni bir grup kurdum. Ayrıca birkaç sanatçı için prodüktörlük yaptım, çok boş vaktim olmadı yani.

Şarkı sözü yazma sürecinden bahsedebilir misin? Sana ilham veren şeyler var mı?

Bang Gang için şarkı yazdığım zamanlar, çoğu kez güçlü şeyler hissedip şarkıya dönüştürmek istediğim an’lardan ibaret. Bir terapi süreci gibi. Öncelikle müzikal bir ortam ve bazı anahtar kelimelerle temel melodiyi oluşturarak işe başlarım. Bazen kafamda,  daha önce yaşadığım hayat deneyimleri ile bağlantılı olarak bazı şekiller ya da hikayeler görürüm ve bu hikayeleri başkaları ile kurgularım.

Lady & Bird ve Starwalker projelerinden de bahsedebilir misin? Nasıl ortaya çıktılar?

Lady & Bird 15 yıl önce başladı. Aslında ilk önce bir grup projesi olarak planlanmamıştı, sadece ben ve Keren Ann arasında bir işbirliği gibiydi. Sonrasında güçlü bir arkadaşlığa dönüştü ve Lady & Bird adı altında bir çok müzikal projede birlikte yer aldık.

Starwalker için, birkaç sene evvel JB Dunckel ile tanıştığımda, ortak bir arkadaşımız kahve içmek için buluşmanın iyi bir fikir olacağını söyledi. İşte o toplanmada birlikte müzik yapmaya karar verdik ve zamanla bir grup haline geldik. Şimdi bir EP’miz var ve 1 Nisan’da ilk albümümüz piyasaya çıkmış olacak!

19 Şubat’ta Bang Gang ile Salon İKSV’de konseriniz var. Bu İstanbul’a ilk gelişiniz değil mi, burada nasıl bir dinleyici bekliyorsunuz?

Evet ilk gelişimiz olacak ve çok heyecanlıyız! Aslında bir beklentimiz yok, sadece insanların güzel zaman geçirmesini umuyorum.

Türkiye ya da buradaki müzik hakkında bir bilgin var mı?

Dürüst olmak gerekirse hiçbir fikrim yok. Ama çok merak ediyorum ve sabırsızlıkla gelmeyi bekliyorum.

Bugünlerde dinlediğin müzisyenler arasında kimler var?

Büyükbabamın plaklarını dinliyorum bu aralar, bir de Lana Del Rey. Üzgünüm.

Yakın gelecekte gündeminizde ne var?

Müzik yazmak ve insanların benden beklemedikleri bir şeyler yapmak istiyorum. Birkaç seçeneğim var, yakında karar vereceğim.

Son yıllarda seni şoke eden bir şey oldu mu?

Evet, hiçbir spesifik nedeni olmadan ve her yaşta – hatta bazen farkına bile varmadan- beyin kanaması geçiren insanlar.

Aşağıdaki kelimeleri duyduğunda ilk aklına gelen şeyi söyler misin?

Aşk - Kızım
Nefret - Savaş
Barış - Evet
Müzik – Daha çok müzik!
Renk - Siyah
Aile - Evet
Evlilik – Henüz değil, belki gelecekte.
Yemek – Domates, Mozarella ve Parma Jambon
Film - Wild at Heart - David Lynch
Kitap - Donald Duck

Çok teşekkürler! Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

İstanbul’da çalmak için sabırsızlanıyorum, uzun zamandır Türkiye’ye gelmeyi istiyordum!!


Yorumlar