Ana içeriğe atla

BİR EFSANE - LİMON BAR / ANKARA



Bu akşam size, bir zamanlar Ankara'da bulunan, şu anda var olmadığı için haklı bir efsane kaynağı olan bir mekandan bahsedeceğim..."Limon Bar" ya da tercih edilen haliyle "Eski Limon"'dan..



Eski Limon Sakarya Caddesin'de yer alan, içeri girdikten sonra dünyanın en keyifli yolculuklarından birine ev sahipliği yaparak, sizi merdivenlerden aşağıya yer altına çeken, ve o andan itibaren kulağınıza çalınan müzikle tüm dünyayla bağınızı kopartan, içerideki kimseyi tanımadığınız ama "ahali"yi çok iyi bildiğiniz, kutsal bir mabet..Bu mabedin aziz ruhunu bu gece, mekanda en sık çalınan şarkıları hatırlayarak yad edeceğiz...Ve bu şarkıları dinlerken, kendimizi limon sahnesinin hemen önünde hoplayıp zıplarken, pogo yaparken, tanımadığımız insanlara sarılırken, onları öperken, tokat yerken, kavga ederken, sevişirken ya da birilerine küfrederken bulacağız..


"Manga", "raindog" (zakkum), "çilekeş" , "metropolis", "john doe", "duman" gibi grupların sahne adlığı, herkesin sınırsız ve "korunaksız" özgür olduğu bu mekanda şehrin en özgür ruhlu insanları sözleşmişçesine her gece buluşur ve dış dünyaya tüm kapılarını kapatırdı...Eşcinseller, rockçılar, rapçiler, öğrenciler, müzisyenler...Herkes sonuna kadar mekanın hakkını verirdi...Saat 02.00 gibi kapanan mekandan sonra rotasyon da çoğu zaman aynıydı: köşedeki gözlemeci ve gölge bar...

2004 yılının bir Mayıs gecesinde, Limon işletme müdürü, güvenlik görevlisi ve daha bir çok şeyi Murat Yiğit'in dahil olduğu hayli trajik bir vukuat sonrasında mekan kapatıldı...Ve bir daha, aynısı değil, benzeri dahi açılamadı...

Bilenlerin hala özlemle bahsettiği ve 1999-2003 yılları arasında hemen hemen her gece bulunduğum bu barda, en fazla çalınan şarkları paylaşarak, mekanı saygı ve özlemle tekrar anıyoruz...Limon, seni seviyoruz !


1. Manga: Rüya ( Limon Bar performansı)


2. Manga: Kal Yanımda (Limon Bar performans)


3. John Doe: Hysteria (Gölge Bar performans)


4. Rage Agains The Machine: Killing In The Name



5. Korn: Falling Away From Me




6. Korn: Blind




7. Çilekeş: Yok




8. Metropolis: Makine




9. Metropolis: Gel Gör Beni


10. Beck: Loser


11. Papa Roach: Between Angels and Insects



12. Hoobastank: Running Away


13. Black: Everything's Coming Up Roses (Zakkum'dan Yusuf Demirkol'un pelujlu mikrofonda, elinde sigara ile şarkı söylediği yıllardı...)




14. Chumbawamba: Tubthumper ( i get knocked down)





15.  Daniella's Daze: 100% Jesus







16. Steve Miller Band: Serenade


17. Duman: Eski Köprünün Altında


18. Tonic: If You Could Only See



19. New Model Army: Vagabonds



20. The Cranberries: Animal Instinct



21. Creed: With Arms Wide Open


22. 3 Doors Down: Loser


23. Limp Bizkit: Take A Look Around











Yorumlar

  1. gözlerim doldu okurken, aynı dönemlerde aynı yerlerde olmak, tahminende karşılaşmışızdır..

    YanıtlaSil
  2. belki tüm ahali, bir gün bir yerde, tekrar o günleri yaşarız.

    YanıtlaSil
  3. 100% Jesus(Daniella's Daze) & Serenade(Steve Miller Band) ve tabii ki Köprünün Altı(Duman) yazmazsak ayıp olur...

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler...Limon ile özdeşleşen 4 şarkı daha eklendi !

    YanıtlaSil
  5. If You Could Only See (Tonic), Vagabonds (New Model Army), Animal Instinct (The Cranberries) ve kapanış saatinin geldiğini haber veren With Arms Wide Open (Creed) ile Loser (3 Doors Down)... bunlar da Deniz'in favorileriydi, bizim de tabii :)

    diğer yandan Take a Look Around (Limp Bizkit) en baba pogo şarkılarımızdan biriydi, es geçmeyelim :)

    YanıtlaSil
  6. bir defasında Take A Look Around'da dudağım patlamıştı...güzel günlerdi, teşekkürler !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim, ne demek :) aslında daha sayabileceğimiz bir sürü şarkı var tabii ama yazıyı iyice şişirmenin alemi yok diye eleye eleye bunlar kaldı :p

      Sil
  7. damsız girilmez dediklerinde "biz zaten pre-club olarak kullanıyoruz, bilkentliyiz" demiştim de işe yaramıştı

    YanıtlaSil
  8. süper tercüman olmuşsun o günleri yaşayanlara;) teşekkürler;)

    YanıtlaSil
  9. limon yeniden açılıyor farklı bir mekanda!!!!!!!! YAKINDA!!!!!!!!!

    YanıtlaSil
  10. Harika haber !! Ne zaman ve nerede ?

    YanıtlaSil
  11. çok yakında konur-2 sokak no 29 da dumanla açılışımızı yapıyoruz

    YanıtlaSil
  12. çok iyi haber...kesin tarih belli olduğunda belirtirseniz, buradan da duyuralım..

    YanıtlaSil
  13. nerden esti ya,ne güzel hatırlatma olmuş...elinize sağlık..açılsada gitsek..

    YanıtlaSil
  14. Limmon hep "güzel anılarımızda" kalacak..Ahaliye selamlar..

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Keşke dediğimiz çok şey var hayatta ama emin ki pek kişi "Keşke LİMON bar kapanmamış olsaydı" diyecektir..

    YanıtlaSil
  16. Ahhh ahhh dedim dondum o zamanlara. Emegine saglik!

    YanıtlaSil
  17. Limonun kapanış nedeni nedir acaba

    YanıtlaSil
  18. resmen tüylerim ürperdi arkadaşlar yaa.. 2002-2003 yıllarında çok takıldığım bir mekandı.. sınırsız pogo, limonlu buz gibi bira, erken gelip giriş parası vermemek için siyah damga vurdurup dışarı çıkmak sonra geri gelip kalabalıktan merdivenlerden inememek..manga, çilekeş, metropolis, nu metal, korn, limp bizkit, killing in the name.. vay bee ne günlerdi sanki dün gibi..

    YanıtlaSil
  19. ne günlerdi be... mesai gibi akşam gir gece çık.. sırasıyla mekanlar..

    YanıtlaSil
  20. Seven Nation Army, In The End ve Poor Misguided Fool da benim aklıma gelen diğer parçalar. O günlere geri dönmek ne yazık ki mümkün değil ama hala birilerinin o günleri hatırlaması bile güzel... 2002-2003 yıllarında (2004 başına kadar yani malum olay gerçekleşmeden öncesine) neredeyse haftanın 3-4 günü gittiğim ve her gidişimde içeride mutlaka birden fazla tanıdığa denk geldiğim yer... Deniz, Mesut, Can, Adil (nur içinde yatsın)... İnanılmaz derecede samimi ve güvenli bir ortamı vardı. Cuma akşamları Manga'yı dinledikten sonra gece Gölge'ye geçer ve Zakkum'u dinlerdik. Giriş ücreti ödememek için koştururduk bazen okul çıkışı. Ödediğimizde de bileğimizin iç kısmına kaşe basılırdı kapıda, gir çık yaparken tekrar para ödemeyelim diye. Bazen kapıda kuyruk olurdu. Dışarıda kar bile yağsa içerisi sıcacık olurdu. Daha o merdivenlerden inerken masalarda tanıdık yüzler arardı gözlerimiz. Kışın herkesin montları üst üste resmen montlardan bir dağ olurdu dipteki masada. Bira 3 TL idi sanırım. Belli saate kadar adisyon yazılır, belli saatten sonra ise (o saat sanırım 5'ti) peşin ödeme yapılırdı. Bazen limon suyu sıkardık biraya ve biradan başka bir şey içmezdik. Sigaranın kapalı mekanlarda serbest olduğu nadide zamanlardan geçtik. Ortam duman altı ve herkesin elinde biralar, öğrencilik yılları. Sanırım hayatımda en çok özlediğim en güzel ve en telaşsız günlerdi... Eski Limon ahalisine selam olsun.

    YanıtlaSil
  21. Çok duygulandım… Cidden aşırı özlem… Reaomonn ‘supergirl’ olmazsa olmaz…

    YanıtlaSil
  22. Hikayesini duyunca acayip imrendiğim mekan, o yıllarda biz cahiliye dönemindeyken insanlar neler yaşamış şaşırıyorum, aydınlanma çağımızdan sonra tanıştık bahsi geçen sanatcilar ile

    YanıtlaSil

Yorum Gönder